Vigilant Interaction Theory E-mail

Vigilant Interaction Theory (VIT) wordt ook wel Waakzaamheidstheorie, Vigilance Theory of Vigilant Interformation Processing Theory genoemd.

Volgens de VIT hangt de kwaliteit van het groepsoordeel af van de communicatie die ervoor zorgt dat de groep zich blijft richten op de keuze, en daarbij onbevooroordeeld te werk blijft gaan; waakzaamheid is de kern van het mechanisme. VIT kan ook worden gebruikt als een bron voor maatstaven om de kwaliteit van besluitvorming te beoordelen. Zij benadrukt bepaalde aspecten van communicatie binnen de groep als zo'n maatstaf, in het bijzonder de inspanningen van de groep om op de voorliggende keuze te blijven letten.
Volgens VIT beïnvloedt de manier waarop groepsleden over problemen, oplossingen en gevolgen praten en de manier waarop ze daarover denken. Die denkwijze bepaalt op haar beurt weer de kwaliteit van de keuzen die de groep maakt. Zo beschouwd kan communicatie leiden tot een verkeerde inschatting van problemen, het stellen van verkeerde doelen, een onjuiste beoordeling van alternatieven, het gebruik van onjuiste informatie of het trekken van onjuiste gevolgtrekkingen.

De theorie kent meerdere varianten, waaronder:

 

 
< Vorige   Volgende >
Joomla Template by Joomlashack
Free Joomla Templates