Hellend vlak-redenering E-mail

Drogreden met een argumentatie waarbij niet de zaak zelf als slecht wordt betiteld, maar de overtreffende variant, die algemeen bekend staat als slecht, als logisch gevolg wordt aangedragen. Daarmee wordt de zaak alsnog als slecht betiteld, zonder dat het logisch gevolg wordt bewezen.
Bij het argument van het hellend vlak gaat het erom dat er onterecht wordt gesteld dat uit maatregel Q uiteindelijk een afschrikwekkend gevolg Z volgt. Echter, de kans dat uit maatregel Q via gevolg R, vervolgens S, daarna T, en uiteindelijk Z voortkomt wordt steeds kleiner en is in vele gevallen zelfs nihil te noemen.
Deze drogreden wordt ook regelmatig aangeduid met de termen domino-argument en slippery slope. Overigens is omstreden of het wel werkelijk een afzonderlijk type drogreden betreft: voorstanders van een dergelijke redenering stellen dat het gaat om een waarschuwing voor een, gelet op de verdere gevolgen, ongewenst precedent. Daarmee gaat de hellend vlak-redenering over in een andere drogreden: beroep op gevolgen.

 

Enkele voorbeelden:

  • "Alle alcoholisten zijn ooit met limonade begonnen."
  • "Als we homo's laten trouwen, laten we dieren later vast ook trouwen."

 

 
< Vorige   Volgende >
Joomla Template by Joomlashack
Free Joomla Templates