spacer.png, 0 kB
Geluid bewerken met Adobe Audition 1.0 - deel 2 E-mail

 

Multitrack view

ImageIn het vorige artikel is beloofd dat in dit vervolg de Multitrack-view wordt behandeld. Multitrack view is het eenvoudigst te vergelijken met een mengtafel. Meerdere kanalen kunnen naast elkaar worden weergegeven en worden gemixt. De kanalen kunnen ook verschillende formaten naast elkaar laten spelen. Zo kan worden gekozen voor een MIDI- naast een WAV-bestand, etc. Op de afzonderlijke kanalen kan dan weer een effect worden toegepast.

 
Even nog terug naar de geluidskwaliteit

Eerst kom ik ik nog even terug op de geluidskwaliteit.

In het vorige nummer heb ik een tabel met een aantal verschillende geluidskwaliteiten opgenomen. DVD-kwaliteit tot AM-kwaliteit. Omdat bij deze ComputerExpress een CD-ROM wordt gevoegd heb ik nu ook voorbeeldbestanden aangeleverd met een verschil in geluidskwaliteit. Telkens wordt hetzelfde applaus afgespeeld (Voor het afspelen is een MP3-speler nodig, maar dat heeft vrijwel elke computer tegenwoordig (in de mediaplayer van Windows). Het oorspronkelijke wav-bestand was 1727 kb groot.

De volgende kwaliteiten zijn te horen:

Bestand

Bitrate (kbps)

Frequentie (Herz)

Grootte bestand (kb)

1

128

44100

158

2

96

44100

119

3

96

22050

119

4

80

22050

99

5

48

22050

60

6

48

16000

60

7

32

16000

40

8

32

12000

40

9

20

12000

25

10

20

8000

26

Ik denk dat de meeste mensen het verschil in geluid tussen de verschillende bestanden goed kunnen horen. Probeer het maar eens in de verkenner door de verschillende bestanden na elkaar te laten horen. Soms zijn de verschillen tussen de opeenvolgende nummers (bijvoorbeeld 3 en 4) niet zo groot omdat de sprongen niet zo grot zijn, het kan dan zijn dat niet iedereen dat verschil echt goed hoort.  

Edit-view
Edit-view
Alhoewel het kwaliteitsverschil aanmerkelijk is hoeft de een nog niet beter te zijn als de ander. Voor een CD-opname mag bestand 1 dan de voorkeur genieten, op internet zou ik bestand 9 wellicht eerder gebruiken. Dat bestand speelt vrijwel direct omdat het snel geladen is. Het is niet voor niets een zesde van de omvang van bestand 1. Ook voor de andere frequenties zijn goede redenen om deze te gebruiken. Geluidsopnamen van iemands stem liggen redelijk in het midden van het spectrum van het geluid en hoeven dus niet met zo'n hoge frequentie te worden opgenomen. Genoeg redenen om wat te experimenteren met verschillende combinaties. Zeker in die gevallen dat de omvang van het bestand belangrijk is.

Ook kom ik nog even terug op de loop en het selecteren van beats. Op de CD-Rom is het bestand Rock you loop opgenomen. Deze geeft een beeld hoe het resultaat van een loop kan worden.

 

Terug naar de multitrackview

Het sessionwindow

ImageWanneer de multitrackview wordt geopend is het scherm gevuld met een aantal deelschermen. Uiteraard volgens de Windows-standaard boven in het scherm de pull-down menu's en de werkbalk. Maar daarnaast zijn in het midden aan de linkerkant de geluidsbestanden in de huidig geselecteerde directory zichtbaar. Welke soort geluidsbestanden worden getoond kan worden geregeld met enkele keuze velden onder het veld. Dat zelfde veld kan worden gebruikt om de mogelijke effecten weer te geven of de favorieten. Een druk op het betreffende tabblad is voldoende om de weergave te wisselen.

In het midden aan de rechterkant vier geluidskanalen zichtbaar met een aantal bijbehorende knoppen voor volume, panorama (links/rechts), effecten en dergelijke.

Onder aan het scherm zijn een aantal knoppen geplaatst voor de navigatie door het geluidsbestand. Overzichtelijk met cassetterecorderachtige knoppen. Ook zijn een aantal knoppen opgenomen om op delen van het geluidsbestand in te zoomen. Midden onderaan is de tijdsweergave opgenomen, wat de navigatie en selectie in het bestand vereenvoudigt. Rechtsdaarvan zijn nog enkele velden opgenomen waarin kan worden aangegeven welk deel van het bestand moet worden geselecteerd of getoond.

 
Bestanden combineren

Het leuke van de multitrackview is dat allerlei bestanden kunnen worden gecombineerd en gemixd. Ook kunnen op de verschillende bestanden effecten worden toegepast, waardoor het één geheel wordt.

ImageOm dit te bereiken kunnen in de afzonderlijke velden bestanden worden geplaatst. De bestanden kunnen in aparte velden worden geplaatst, maar evengoed na elkaar in hetzelfde veld. Deze bestanden kunnen tegelijk of na elkaar worden gedraaid net zoals het uitkomt.

Een eerste eenvoudig voorbeeld (met dank aan mijn vrouw en haar muziekvrienden) is in onderstaande afbeelding weergegeven. Een stukje barokmuziek gevolgd door een applaus van het publiek. Het oorspronkelijke applaus is wat verlengd door het halverwege nog een keer te laten beginnen. De afzonderlijke (de bovenste drie in de afbeelding) geluidsfragmenten kunnen nu gezamenlijk worden afgespeeld. Ze kunnen echter ook met het commando mixdown tot één bestand (het onderste) worden samengevoegd. Dit laatste geluidsbestand is als fragment 1 op de CD geplaatst.

ImageEen wat lastigere situatie wordt het als er meer stukken achter elkaar staan die niet gemakkelijk in elkaar overlopen. Je hoort dan dat van het ene naar het andere stuk wordt geschakeld. Dat komt nogal bot over. Met de effecten die Audition kent is dat gemakkelijk te verhelpen. Met fade in en fade out kun je de geluidssterkte aan het begin van het bestand van stil tot het normale geluidsniveau laten toenemen en andersom. Dan lijkt het net of het bestand weggedraaid wordt en dat het andere bestand erin wordt gedraaid. Dat geeft een veel natuurlijker overgang. Zet er een applaus overheen en het lijkt nog meer de bedoeling geweest. Op een gelijke manier als in de vorige situatie wordt het applaus weer opgerekt. Nu alleen wat meer en wat heftiger. Als laatste een mixdown om er weer één bestand van te maken en we hebben weer een nieuwe MP3 aan de verzameling toegevoegd. Het resultaat staat als fragment 2 op de CD. 

 

Het mixerwindow

ImageTot nu toe heb ik steeds in het sessionwindow gewerkt. Dit geeft een goed overzicht en is erg praktisch zolang als de bestanden worden ingevoegd en/of verplaatst. Om de laatste puntjes op de i te zetten kun je nog gebruik maken van het mixer window. Hiermee kun je achter een enorm grote mengtafel plaatsnemen en de geluiden met elkaar in balans brengen. Het aantal kanalen is ook hier ruimschoots bemeten. Je kunt deze door het scherm horizontaal te vergroten eenvoudig naar wens toevoegen. Door verticaal het scherm te vergroten wordt de schuifregelaar verlengd, waardoor exacter kan worden gemengd.

  
Afsluiting

Dit artikel is ook weer tekort om alle mogelijkheden te laten zien. Veel mogelijkheden van het pakket zijn niet beschreven. Of het nu gaat om de equalizer (kunnen hoge en lage tonen mee geregeld worden) of effecten als: het opdelen van een bestand in afzonderlijke delen met verschillende frequenties, de vocoder, crossfading (het laten overlopen van twee bestanden in elkaar) of de multichannel optie waardoor geluiden op diverse posities in de ruimte kunnen worden geplaatst. Toch mag het duidelijk zijn: met alle mogelijke effecten, goede geluidsbestanden en een dosis gezonde creativiteit kun je met Adobe Audition 1.0 leuk uit de voeten.

 

© 2004, Wim van 't Einde

 
< Vorige   Volgende >
Joomla Template by Joomlashack
Free Joomla Templates