Innerlijke kracht E-mail

Al heeft een leidinggevende nog zoveel macht (en een minimum van macht is zeker noodzakelijk), hij zal toch regelmatig tegenwind krijgen. Op zo’n moment staat hij eenzaam. En ook op momenten dat hij geen tegenwerking krijgt staat hij in een heel eenzame, gevende positie.
Vandaar dat de leidinggevende over veel innerlijke kracht moet beschikken om leiding te kunnen blijven geven.

Je zou je kunnen afvragen: “Kan dat dan eigenlijk wel, dat als veel ondergeschikten protesteren tegen een leidinggevende, dat deze het uiteindelijk toch haalt? Het is toch een ongelijk gevecht, één tegen velen!”
Dat lijkt inderdaad onwaarschijnlijk, maar er is een belangrijk gegeven uit onze cultuur dat de leidinggevende ter hulp komt: de ondergeschikten kunnen zich vrijelijk permitteren in de positie “weerstaan” (Zie Axenroos) te gaan staan. Dat is flink vervelend voor de leidinggevende, maar in die positie kan de leidinggevende nog altijd, zij het met veel moeite, zorgen dat de taak verricht wordt.
De leidinggevende voelt zich wel totaal afgekeurd en afgewezen, maar als hij voldoende innerlijke kracht heeft en zijn batterijen op tijd elders oplaadt is dat te overleven. 
De ondergeschikten kunnen zich echter niet permitteren om zelf boven de gezagslijn te gaan staan door hun leidinggevende aan te vallen. Want het is een cultureel gegeven dat de andere ondergeschikten dat van elkaar niet verdragen. Met andere woorden, iemand die de leider aanvalt riskeert iedereen tegen zich te krijgen. De onderliggende reden is dat veel mensen heel veel last hebben van een leider en zich toch onveilig voelen als de leiderspositie sterk aangevallen wordt.

 

 
< Vorige   Volgende >
Joomla Template by Joomlashack
Free Joomla Templates