Regel van derden E-mail

De regel van derden is een compositieregel in de fotografie die kan bijdragen aan een interessantere foto. Voor fotografen is het een belangrijke vuistregel.
De regel van derden deelt een afbeelding in negen gelijke vlakken door twee horizontale lijnen te trekken die de foto in drie gelijke stukken delen, evenals twee verticale lijnen. Een foto waarin een aandachtspunt, zoals het onderwerp van de foto, in het midden wordt geplaatst, is meestal niet erg spannend. Wanneer deze op of rond een van de vier kruispunten van deze lijnen valt, ook wel een sterke plaats genoemd, wordt een foto vaak sterker en dynamischer.

Image

In bovenstaande afbeelding wordt de regel van derden geïllustreerd. De horizon is geplaatst op een derde van onder. Hierdoor gaat meer aandacht uit naar de lucht. De aandacht kan ook meer op het gras worden gericht door de horizon op een derde van boven te plaatsen. Twee lijnen kruisen elkaar bij het konijn. Deze vuistregel vereist niet dat de aandachtspunten exact samenvallen met de sterke plaatsen.
Vaak beschouwt men een foto waarop de regel van derden is toegepast, als esthetisch meer aangenaam en ogenschijnlijk professioneler. De vuistregel wordt onder meer gebruikt voor de plaatsing van aandachtspunten en van de horizon, het maken van een goede vlakverdeling en het ordenen van lijnen in de compositie.

Zie ook: De Gulden Snede

 

 

 
< Vorige   Volgende >
Joomla Template by Joomlashack
Free Joomla Templates