spacer.png, 0 kB
Over de interne werking van de computer E-mail

 

Het centrale hart van elke computer is de processor. Deze voert de bewerkingen uit op de data en bestuurt de computer voor een belangrijk deel.

 

De gegevensstromen lopen via de zogenaamde bussen. In feite zijn dit de interne verbindingen tussen de processor en de andere delen van de computer. Elk apparaat wordt aangesloten op een bus en ontvangt via de bus gegevens. De bus kan wel worden vergeleken met een lopende band. Beide lopen met een bepaalde snelheid, zodanig dat alle medewerkers (aan de lopende band) of apparaten (aan de systeembus) het tempo ervan kunnen bijhouden. Wanneer een lopende band sneller loopt dan de medewerkers hun werk kunnen doen verstoort dit het proces. Zo gaat het ook met de bussen, de klokfrequentie (het tempo) waarop ze zijn afgestemd is zodanig dat alle apparaten het kunnen bijhouden.  

In de hieronderstaande illustratie is de architectuur (sterk vereenvoudigd) weergegeven.

 

Computerarchitectuur
Architectuur binnen de computer

 

De frontside- of systeembus is de belangrijkste bus van de computer. De belangrijkste apparaten (zoals het geheugen, de grafische kaart en andere interne randapparatuur) zijn hierop aangesloten. Omdat de snelheid van deze bus erg hoog is, wordt de snelheid voor de PCI-kaarten door middel van een bridge zodanig omlaag gebracht dat deze kaarten ook goed kunnen functioneren. Omdat ISA-kaarten langzamer werken dan PCI kaarten is daarvoor opnieuw een bridge nodig.  De backsidebus zorgt voor een snelle gegevensstroom met de level 2 cache. Dit snelle cachegeheugen staat in directe verbinding met het systeemgeheugen van de computer.

 

© 2006, Wim van 't Einde

 

 
< Vorige   Volgende >
Joomla Template by Joomlashack
Free Joomla Templates