Dividendrendement E-mail

Het dividendrendement is een uitdrukking uit de beleggingswereld.
Het geeft aan wat het rendement is op aandelen dat het uitgekeerde dividend opbrengt. Men berekent het door de waarde van totale jaarlijkse dividend te delen door de huidige koers van het aandeel. Dit is slechts een indicatie van het dividendrendement omdat de toekomstige dividenden onzeker zijn en hooguit geschat kunnen worden.

Het dividendrendement is met name interessant bij de beoordeling van aandelen, die maar weinig koerswinst oplopen. Met een hoge pay out ratio kan van het dividend jaarlijks een relatief vast rendement gemaakt worden. Dit in tegenstelling tot aandelen die het van hun koersstijging moeten hebben. Het toekomstige dividend is onzeker, maar de meeste bedrijven streven ernaar om een stabiel of licht stijgend dividend uit te keren. In crisissituaties wordt echter ook het dividend ter discussie gesteld. Het dividendrendement is verantwoordelijk voor een groot deel van de totale winst op aandelen. Meestal wordt de rol van het dividendrendement door beleggers onderschat.

 

  Dividend per aandeel
 Dividendrendement  = ------------------------------- * 100% 
  Beurswaarde per aandeel

 

Voorbeeld

Een onderneming keert een jaarlijks stabiel dividend uit van € 0,75. Met een beurskoers van het aandeel van € 16,75 zou dit neerkomen op een dividendrendement van 4,48%.

 

   0,75
 Dividendrendement  = -------- * 100% = 4,48%
  16,75

 

 
< Vorige   Volgende >
Joomla Template by Joomlashack
Free Joomla Templates