spacer.png, 0 kB
Tips en Trucs Outlook Express E-mail

Windows en de Office-producten bieden veel meer mogelijkheden dan de gemiddelde gebruiker zich realiseert. Daarom in Computer Express een serie Tips en Trucs, die wellicht bij de meer ervaren gebruikers bekend zijn, maar anderen kunnen helpen een meer ervaren gebruiker te worden.  

In dit artikel komt Outlook Express, het gratis E-mailprogramma dat Microsoft met de verschillende Windowsversies meelevert, aan de beurt. Veel mensen gebruiken dit programma erg basaal en dat is natuurlijk jammer, omdat het programma meer mogelijkheden kent. Een aantal zijn moeilijker in het gebruik, maar sommige ook erg eenvoudig. In dit artikel zal ik een aantal van deze mogelijkheden de revue laten passeren.

Image 

 

De map concepten

Iedereen is het wel eens overkomen. Het E-mailbericht was nog niet af, maar toch is het weg. Misschien is daarna nog de vraag “Wilt u de wijzigingen in dit bericht opslaan?” beantwoord met “Ja”. Maar waar is het daarna gebleven?

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: In de map concepten. Deze map is er speciaal voor bedoeld om documenten die nog niet klaar zijn voor verzending tijdelijk op te slaan.

Elke keer dat een bericht, dat wordt bewerkt wordt afgesloten stelt Outlook Express voor om het bericht in de map concepten op te slaan. Een handige plek voor die E-mails die nog moeten worden afgemaakt.

 

 
De vensters van het hoofdscherm

Het deel van het scherm dat in de illustratie hierboven rechtsonder in het scherm is geplaatst en dat het E-mailbericht toont zonder dat het is geopend, wordt het voorbeeldvenster genoemd. Dit venster kan door de gebruiker zelf ingesteld worden door in het menu “Beeld” voor “Indeling…” te kiezen. In het scherm kan door het plaatsen van een vinkje het weergeven van het voorbeeldvenster aan- of uitgeschakeld worden. Bovendien kan de gebruiker aangeven of hij of zij het voorbeeldvenster onder of naast de berichten wil hebben.

In hetzelfde scherm kan door middel van vinkjes een aantal andere onderdelen van het scherm van Outlook Express worden geactiveerd. Hierdoor kan het hoofdvenster van Outlook Express naar de eigen smaak van de gebruiker worden ingericht. De gebruiker hoeft de delen die hij of zij niet gebruikt dan niet meer te zien en heeft daarmee meer ruimte voor de delen die juist wel door hem of haar wel worden gebruikt.

De grootte van de verschillende vensters van Outlook Express kan de gebruiker trouwens veranderen door met de cursor op de randen tussen de vensters te klikken en de randen te verslepen naar de gewenste plaats.

Image

 
Vreemde adressen in het adresboek

Veel gebruikers hebben adressen in het adresboek staan die ze daar zelf niet hebben opgenomen. Deze vreemde adressen in het adresboek zijn eenvoudig te voorkomen door de optie “Degenen die ik beantwoord automatisch in mijn adresboek op te nemen” uit te zetten. Dit kan door het betreffende veld te selecteren in het menu “Extra” onder de keuze “Opties”. Het veld is opgenomen onder het tabblad “Verzenden”.

 

Image

 
Instellingen voor het verzenden van berichten

Op dit tabblad kan tevens worden aangegeven hoe Outlook Express met het verzenden van berichten om moet gaan. Met vinkjes kan worden aangegeven of een kopie moet worden bewaard in de map verzonden berichten. Andere opties bepalen of de berichten direct moeten worden verzonden of juist bij het verbinden met het internet; Het automatisch aanvullen van E-mailadressen; Het oorspronkelijke bericht achter het bericht dat terug wordt gezonden te voegen en de berichten in dezelfde indeling te beantwoorden als waarin ze werden ontvangen.

Onder het tabblad Verzenden kan bovendien worden aangegeven of de E-mail met (HTML) of zonder opmaak (als tekst) moet worden verstuurd.

 
Ander lettertype gebruiken in de E-mails

Een aantal gebruikers zijn uitgekeken op het lettertype Arial dat standaard door Outlook Express wordt gebruikt. Of wellicht willen ze een minder zakelijk lettertype. Het lettertype van de tekst kan in die gevallen natuurlijk iedere keer met de hand worden veranderd. Een ander lettertype is echter ook standaard in te stellen door in het menu “Extra” voor de keuze “Opties” te kiezen. Het lettertype kan dan worden gewijzigd onder het tabblad “Opstellen”. Ook de lettergrootte en –kleur kunnen daar worden aangepast.

Onder datzelfde tabblad kan ook voor standaard briefpapier worden gekozen. Hiermee wordt een achtergrond aan de E-mails toegevoegd, waardoor de E-mails een nog persoonlijker uitstraling krijgen. Zeker als een tabblad door de gebruiker zelf wordt gemaakt.

Image

 
Vervelende afzenders zijn te blokkeren

Sommige afzenders ben je als ontvanger van E-mail liever kwijt dan rijk. Ze versturen ongewenst mailtjes (spam) of misschien zelfs vervelende mails. Maar wellicht heb je je ooit ergens voor opgegeven terwijl je niet weet hoe je je kunt afmelden. De oplossing is in deze gevallen dat wanneer een afzender een vast E-mailadres heeft deze afzender geblokkeerd kan worden door Outlook. Dit blokkeren doe je door het mailtje te openen en daarna voor de menukeuze “Bericht” te kiezen. In dit menu kiest u daarna voor de passende keuze “Afzender blokkeren”.

Image

 

Aangezien ik niets tegen Otto heb, heb ik hem daarna weer even snel gedeblokkeerd door in het hoofdvenster van Outlook Express voor het menu “Extra” gekozen voor de keuze “Berichtregels” en vervolgens voor het “Afzenders blokkeren…”. Vervolgens verwijder ik daar de reeds eerder gemaakte blokkering.

 

Image

 

 
Microsoft Outlook Express (gratis)

Het programma wordt standaard mee geleverd met de verschillende versies van Windows. 

 

 

© 2006, Wim van 't Einde

 
< Vorige   Volgende >
Joomla Template by Joomlashack
Free Joomla Templates