spacer.png, 0 kB
Tips en Trucs Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen E-mail

 

Filtertoetsen

Wanneer Windows regelmatig toetsaanslagen onbedoeld herhaalt kan de functie filtertoetsen een goede dienst verlenen. Deze wordt ingeschakeld door de rechter shift-toets acht seconden ingedrukt te houden. Hiermee kan via de instellingen worden aangegeven dat herhaalde toetsaanslagen moeten worden genegeerd en worden aangegeven hoelang een toets moet worden ingedrukt om te worden geaccepteerd.

Sneltoets: <SHIFT>-rechts acht seconden ingedrukt houden.

Image  

 

Hoog contrast

Voor mensen met een visuele handicap is het mogelijk om met de functie hoog contrast de beeldschermweergave aan te passen. De gebruiker kan kiezen voor een ander kleurschema, maar ook voor het gebruik van grotere tekens op het beeldscherm.

Sneltoets: <ALT>-links + <SHIFT>-links + <Print-Screen>

Image  

 

Muistoetsen

Image 

 

De muis is handig voor het bewegen over het scherm en met de muis kan de gebruiker allerlei functies gemakkelijk en snel uitvoeren. Voor een aantal gebruikers is het gebruik van de muis niet gewenst. Het toetsenbord kan dan met de toegankelijkheidsopties zodanig worden ingesteld dat de cursor met de pijltjestoetsen van het toetsenbord kan worden bewogen. De snelheid van de cursorverplaatsing kan daarbij worden ingesteld en deze kan zonodig worden versneld of vertraagd door de <Control>-toets of de <Shift>-toets de in te drukken.

Deze functie is uiteraard ook handig wanneer de muis niet meer functioneert of niet aanwezig is.

Sneltoets: <ALT>-links + <SHIFT>-links + <NumLock> 

Image 

 

Plaktoetsen
Image

Voor een aantal functies in Windows en Windows-applicaties is het nodig om een combinatie van toetsen tegelijk in te drukken. Hierboven zijn een aantal voorbeelden daarvan weergegeven. Met de Functie plaktoetsen kunnen deze toetsen ook na elkaar worden ingedrukt met een gelijk effect. Met de instellingen kan aangegeven worden of een toets kan worden vergrendeld, of de functie moet worden uitgeschakeld wanneer er gelijktijdig toetsen worden ingedrukt.

Sneltoets: <Shift> vijf keer indrukken

Image 

 

Schakeltoetsen

Windows maakt het mogelijk om een aantal toetsen te vergrendelen door <Caps Lock>, <Num Lock> en <Scroll Lock>. Wanneer deze toetsen per ongeluk worden ingedrukt leidt dit tot reeksen verkeerde toetsen. Wanneer de functie Schakeltoetsen in wordt geschakeld laat Windows een geluid horen wanneer één of meer van de genoemde toetsen actief zijn.

Sneltoets: <NUM-Lock> vijf seconden ingedrukt houden

Image 

 

© 2005, Wim van 't Einde

 

 
< Vorige   Volgende >
Joomla Template by Joomlashack
Free Joomla Templates