spacer.png, 0 kB
Legale software voor spotprijzen E-mail
Nog kinderen op school? Zij kunnen voor zichzelf goedkope software aanschaffen!

De softwareleveranciers willen kinderen zo vroeg mogelijk kennis laten maken met hun pakketten. Het is dan ook niet zo gek dat softwareleveranciers kinderen voor een spotprijsje software aanbieden om hen zo vroeg mogelijk met hun software bekend te maken. De spreuk “Jong geleerd, oud gedaan!” zal ook in deze gevallen zeker opgaan.

Image

Veel ouders zijn nog onbekend met het fenomeen dat schoolgaande kinderen via hun onderwijsinstelling software kunnen aanschaffen tegen een zeer lage prijs. De leveranciers bieden het de kinderen graag aan om hen met hun producten te laten werken. Op deze manier maken ze reclame voor hun producten en zorgen ze dat de jongeren zo vroeg mogelijk hun software leren kennen en eraan gewend raken. Veelal wordt het op school wel gemeld dat de mogelijkheid bestaat, maar vaak wordt dit toch weer snel vergeten.Op internet zijn twee sites te vinden met deze software: Surfspot en Schoolbox. Beide hebben een eigen aanbod en doelgroep. Maar wat ze gemeen hebben is de prijs van de software die op de sites worden aangeboden. En die prijs is erg laag! Of dat dan oude versies van de programma’s zijn? Welnee, juist vaak de meest recente versies! Of uitgeklede pakketten? In tegendeel, juist de Professional Edition! Maar er is één heel belangrijke maar: Het wordt alleen aan de doelgroep verstrekt en dat zijn juist vaak kinderen en jongeren of mensen die in het onderwijs werken. 

 Image

Schoolbox
Schoolbox kent een aantal versies; Schoolbox New, Schoolbox Linux en Schoolbox Classic. Schoolbox kent de grootste doelgroep; van lagere school tot en met universiteit. Nadeel is echter dat de prijzen daarom ook wat hoger zijn. Dit betekent dat Schoolbox New alleen thuis mag worden gebruikt wanneer binnen het huishouden een leerling, student of docent aanwezig is. Ook het gebruik binnen scholen en bepaalde non-profit organisaties is toegestaan. Schoolbox Linux en Schoolbox Classic mogen thuis gebruikt worden.Schoolbox Linux New bevat de nieuwste software:
 • CorelDRAW Graphics Suite 12 NL voor € 59,00;
  Met daarin CorelDRAW 12, Corel PHOTO-PAINT 12 en Corel R.A.V.E. 3 voor het bewerken van bewegende beelden.
 • iGrafx Flowcharter 2003 voor € 100,00;
  Hiermee kunnen complexe diagrammen worden gemaakt, die vervolgens kunnen worden geëxporteerd naar een website of presentatie.
 • Corel Ventura 10 voor € 65,00
  Het desktop publishingpakket van Corel.
 • Designer 10 voor €55,00;
  Dit is een vector-illustratieprogramma voor het maken van technische illustraties.
 • WordPerfect Office 12 NL voor € 69,73 (EN voor € 39,98).
  Hierin zijn de tekstverwerker WordPerfect, de spreadsheetprogramma Quattro Pro, het presentatieprogramma Presentations en de relationele database Paradox opgenomen. Deze office maakt het tevens mogelijk om documenten direct naar PDF-formaat te converteren.

 ImageImage  Image Image Image

 Image

Schoolbox Linux levert een goedkope manier om met Linux aan de slag te gaan. Voor 15 euro wordt de distributie Mandrake 9.2 NL geleverd samen met een boekje om snel aan de slag te kunnen met deze versie. Uiteraard bevat deze distributie een standaard aantal Officepakketten. Voor 10 euro meer wordt ook Partition Magic 7 meegeleverd. De goedkoopste software is te vinden onder Schoolbox Classic.Maar zeker de zeer complete Schoolbox Corel Classic (deze kost € 40,00) is de moeite waard. Deze bevat een grote reeks Corelsoftware. Deze bevat:

 • Corel Office 2000 NL;
  De kantoorsuite van Corel met WordPerfect 9 als tekstverwerker, Quatro Pro 9 als spreadsheet en Presentations 9 als programma om presentaties mee te ontwerpen.
 • Corel Draw 9 grafische suite NL;
  De grafische suite bestaat uit Corel Draw 9, het overbekende tekenpakket van Corel en Corel Photo-Paint 9 als fotobewerkingsprogrammatuur.
 • Corel Paradox 9 NL;
  Een programma om relationele databases mee te ontwerpen en zo nodig naar internet te publiceren.
 • Corel Ventura 8 Engels;
  Het professionele pakket om publicaties mee te maken en deze zo nodig op internet te publiceren.
 • Corel PrintOffice 2000 NL.
  Het gebruiksvriendelijke publicatiepakket van Corel met veel Clipart en Sjablonen.

Image

Deze software is weliswaar wat gedateerd, maar nog steeds goed te gebruiken. Schoolbox heeft met de seniorbox ook aan de ouderen gedacht. Deze box levert voor een bedrag van € 20,00 acht verschillende programma’s:

 • Acol-trainer om Bridge te leren spelen;
 • Musea van Europa, waarin de 7 mooiste musea van Europa worden getoond;
 • Tuinplanten;
 • Egypte;
 • Fot-album;
 • Wijnen;
 • Klussen;
 • Medisch Woordenboek.

 Daarnaast kunnen ook nog een aantal sets met educatieve programma’s worden besteld. Het is alleen jammer dat deze niet voor Windows XP worden geleverd. Ook kunnen WordPerfect Office 12, de CorelDRAW Graphics Suite 12 en Microsoft Office 2003 via de website voor thuisgebruik worden aangeschaft. De prijzen daarvan zijn echter wel hoger als de eerder genoemde aanbiedingen. 

 

Surfspot

Image

Surfspot is bedoeld voor een kleiner publiek dan Schoolbox, namelijk de studenten en docenten van het Hogere BeroepsOnderwijs en de Universitaire opleidingen. De beperktere doelgroep blijkt al direct na het aanloggen, want er moet worden gekozen uit een onderwijsinstelling en het netwerkuser-id en –wachtwoord moeten worden ingevoerd. Dat lijkt omslachtig, maar heeft ook een duidelijke reden. De prijzen en het aanbod kan per instelling verschillen, al naar gelang het contract dat de instelling heeft met Surfspot.Aan de andere kant is het aanbod veel interessanter dan op Schoolbox. Om een voorbeeld te noemen wordt de Microsoft Office 2003 Professional tegen een prijs van beneden de € 20,00 euro aangeboden.Daarnaast worden op Surfspot ook veel meer producten aangeboden dan op Schoolbox. Bovendien zijn naast oudere versies, van vrijwel alle producten de meest recente versies te verkrijgen.Op de website van de school waar één van mijn huisgenoten studeert waren producten te vinden als:

 • Verschillende programmeeromgevingen;
 • Officeproducten van zowel Microsoft als Corel;
 • Producten van Macromedia;
 • Veel Microsoftprogramma’s
 • Beveiligingsprogramma’s van Norton en McAfee;
 • Statistische programmatuur van SPSS;
 • En zoals gezegd veel meer.

Image

Een compleet overzicht van producten en hun prijzen is niet te geven, dat kan per instelling dus verschillen. Een ieder moet dat maar via het eigen account bekijken. Voor iedereen staan er voldoende interessante pakketten op. 

 

Afsluitend
 Een prima mogelijkheid dus voor de leerlingen en studenten om op een legale manier kennis te maken met software van verschillende leveranciers. 

De websites:
Schoolbox: www.schoolbox.nl
Surfspot: www.surfspot.nl

 

(c) 2005 Wim van 't Einde 
 
< Vorige   Volgende >
Joomla Template by Joomlashack
Free Joomla Templates