spacer.png, 0 kB
Tips en Trucs Word E-mail

 

Windows en de Office-producten bieden veel meer mogelijkheden dan de gemiddelde gebruiker zich realiseert. Daarom in dit artikel een serie Tips en Trucs voor Word. 
Voor de meer ervaren gebruikers zijn deze wellicht al lang bekend, maar anderen kunnen helpen een meer ervaren gebruiker te worden.
 

Image

Koppen van Word-tabellen

Evenals voor Excel kan ook Word tabellen afdrukken, waarbij de kop op elke pagina opnieuw verschijnt. Word toont de tabelkoppen ook in de normale schermweergave. Op de volgende manier kun je de tabelkoppen op elke pagina tonen:Selecteer de rijen van de tabel die als kop op elke pagina moeten worden opgenomen.Kies vervolgens in de menubalk het menu Tabel en vervolgens Koppen. Hierna wordt in het menu Tabel een vinkje voor koppen gezet (zie afbeelding). Hierdoor is te zien dat voor de tabel koppen zijn gedefinieerd.Om de koppen weer ongedaan te maken moeten dezelfde keuzes worden gemaakt. Het vinkje voor koppen wordt dan uitgeschakeld.   

 

Opmaak van een alinea herhalen in Word

Iedereen kent dat wel, een aantal stukken tekst moet eruit springen en steeds moet weer dezelfde reeks toetsaanslagen worden herhaald om elk afzonderlijke stuk tekst gewijzigd te krijgen in de gewenste opmaak. Veel handmatig werk en al snel heb je er genoeg van. Het kan echter ook eenvoudiger:Selecteer het eerste woord en het tekstdeel dat veranderd moet worden.Kies het menu Opmaak in de bovenste balk.Kies vervolgens Lettertype gevolgd door het gewenste lettertype en de gewenste opmaak.Tot en met OK gaat het allemaal nog niet anders.Daarna echter wel. Selecteer een nieuw woord of tekstdeel en druk op functietoets F4 en de opmaak wordt snel gewijzigd. Het bespaart veel onnodig werk.Let op: Wanneer tussendoor andere handelingen worden verricht of stukjes worden getypt, dan moet wel weer alles opnieuw worden ingevoerd. 

Image  

Woorden tellen

Bij tekstschrijvers en journalisten is het heel gewoon dat als indicatie voor de lengte van een tekst het aantal woorden wordt genomen. Voor een opdracht wordt aangegeven dat het niet meer mag zijn dan een bepaald aantal woorden, of het aantal woorden is een maatstaf voor de vulling van een pagina.Word kan daarbij helpen door een aantal gegevens (aantal pagina’s, aantal woorden, aantal tekens (met of zonder spatie), aantal alinea’s of aantal regels) in de tekst te tellen. Om hiervan gebruik te maken kies dan het menu Extra in de menubalk en vervolgens Woorden tellen. Een dialoogvenster verschijnt vervolgens met de statistische gegevens.Een andere mogelijkheid is door middel van de werkbalk woorden tellen. Kies daarvoor het menu Beeld in de menubalk en kies vervolgens Werkbalken en  Woorden tellen. Er verschijnt dan een extra werkbalk in het scherm. Door op de knop opnieuw tellen te drukken worden de statistische gegevens telkens snel ververst. Ideaal dus wanneer het regelmatig wordt gebruikt.

 

© 2005, Wim van 't Einde

 

 
< Vorige   Volgende >
Joomla Template by Joomlashack
Free Joomla Templates